Friday, May 25, 2007

23 Maj 2007



Countryman - Skönt tillbakalutad rastafari-korrekt action från Jamaica. En vit man och kvinna störtar med sitt plan men räddas av rastafari-fiskaren Countryman, en skön snubbe som går runt i kalsonger hela tiden, röker abnorma mängder gräs och kan magi. Dessvärre är jamaikanska regeringen ute efter vitingarna då de fabrikerat en historia om att de är CIA-spioner för att vinna röster för det kommande valet. De terroriserar de närliggande fiskebyarna, fängslar rastafarigurun Jahman och skickar ut sin slöaste, mest nedrökta yrkesmördare Mosman för att fånga whity (han avslöjas som spion när Jah får han bong att explodera vid grupprökningen!). Slött tempo och löjliga och/eller konstiga actionscener, men skön stämning, bra roots-reggae soundtrack och en massa skojiga ingredienser som magi och rastafari "visheter" (all respekt till alla coola jamaicaner som praktiserar den, men maken till dum religion har jag sällan hört... eller jo förresten, det har jag). Vill man gilla filmen kommer man att göra det.


Jungle Raiders
- Ja, vad ska man säga? Habil liten Indiana Jones-ripp signerad Margheriti. Inget speciellt och gick på halvfart ibland, men visst blir det ändå lite småmysigt emellanåt när Capten Yankee (Christopher Connelly) och italiens hårdast arbetande gubbskådis Luciano Pigozzi beger sig ut på skattjakt i Amazonas. Rätt mycket humor i den här rullen som innehåller de vanliga Indiana Jones-ingredienserna + lite djungelstuk.

Alien From the Deep - Aaah... Denna växer för varje titt. Seg, billig och fjuttig, men på nåt sätt ändå grymt behaglig b-action med exploderande modeller i blligaste laget, löjeväckande ekologiskt budskap och skrattretande utomjording. Mumma.

Indio 2 - Margheriti slår till igen med en sen actiondänga från perioden precis innan den italienska b-filmsfabriken slog ihop för gott. Ett schysst hantverk, kändes mycket mer påkostad och välgjord än Alien From the Deep och jag kan förstå att den blev en mindre hit på videomarknaden. Men den var alldles för normal, stack ut för lite, för torr hjälte och framförallt för lite exploderande modeller. Om man gillar 90-tals b-action kan den kanske vara nåt.

La donna del lago - Väldigt speciell svartvit mordthriller av Luigi Bazzoni (som ligger i min good book efter fantastiska giallon Footprints). En författare återvänder till den lilla byn där han semestrat tidigare, mycket för att få återse den fagra pigan Tilde som han är besatt av. Det visar sig dock att Tilde är död, självmord är den officiella förklaringen men det finns många frågetecken i den teorin, så författaren påbörjar såklart en privat undersökning och hittar som brukligt mer än han letat efter... Väldigt bra film med läckert svartvitt foto. Svårt att säga för mycket om filmen utan att förstöra den, men den känns som en mix mellan Hitchcock, italiensk gotik, Footprints och Alain Robbe-Grillet, ingen dum blandning om du frågar mig. Fast ändå väldigt egen. Nån snäll person på nätet har ordnat bra engelska subs. Se den!

Final Exam - Bra slasher på det vanliga temat (en mördare går loss bland lösaktiga tjejer, sportfånar och fratkillar på high school). Nördarnas revanch, som så ofta i huggfilm. Synd att man blir blåst på mordmotivet bara, mördaren är bara stor och dum och gillar att sprätta upp ungdomar.

Dirty Tiger, Crazy Frog - Tidig rulle med favorit-tjockisen Samo Hung. Tog väl några filmer till innan han nåde toppformen, men det är ett bra tidigt försök till typisk Hung-buskis. Samo a.k.a Galna Grodan gifter sig med en gammal rugguggla för att komma åt den ogenomträngbara rustningen, men får den stulen av en listig prostituerad som försöker sälja den till bästbjudande brottsligor. Spelevinken Smutsiga Tigern blir inhyrd av ruggugglan för att återföra den bortsprungna äkta mannen, men får också nys om rustningen, och det omaka paret slår sina påsar ihop för att stjäla tillbaka den från horan och spöa upp de olika busgängen som också vill åt den. Massor av rävspel och kung fu-buskis följer, blir kanske lite tjatigt i längden men ändå en kul film.

Il porno shop della settima strada - Joe D'Amato försöker sig på terror + porrinserts med trist resultat. Två bovar på flykt undan maffian kidnappar ett biträde i en porrbutik och terroriserar ett gäng brudar i en villa. Dom första tio minuterna är bra men sen blir det snabbt riktigt tråkigt. Platt foto, mycket snack (utan text) och inte obehaglig för fem öre, dom flesta brudarna lägger upp sig för fattigmansterrormännen med ett leende på läpparna. Väldigt fattigt.

Historia sexual de O - Trevlig Franco från en halvvissen period. Som så många Golden Films-produktioner är det ett minimalistisk och långsam nollbudget-snuskdrama som verkar utspela sig i konstant dis/soluppgång. Den här har dock hyfsad handling och bra stämning samt lite De Sade-stuk, vilket passar denne regissör. Lollan Alicia Príncipe blir förförd av ett par som sysslar med vit slavhandel och ämnar sälja henne till ett perverst överklasspar med övermänniskoideal som sysslar med sadism och mord. Känslor utvecklas dock mellan Alicia och hennes kidnappare Mario. Det händer inte så mycket med stämningen är konstant behaglig och i det makalösa S&M-slutet får Franco en kameraeffekt att leka med, med klart häftigt resultat. Gillar man Franco är det bara att se.

Gilian (la virgen pervertida) - Golden Films igen, ett crossoverförsök mellan solkigt erotisk drama och Lina Romay-porr. Ingen text men jag hade inga problem att hänga med. Stackars flickebarnet Gilian hittas våldtagen och naken av Antonio Mayans och Franco, och berättar för dem sin sorgliga historia om hur hon började hänga på en lam new wave/sex-klubb där gräsligt klädda åttiotalsbrudar och män i mustasch står och stuffar lamt till sövande synthmusik, tar droger och kollar på sexshower. Där träffar hon en pervers miljonär som hänger med Lina Romay och lockas med ut till hans herrgård. Efter lite lyxliv är det dags för våldtäkt med massor av osmakliga zoomningar och ekobehandlade stön (porrscenerna påminner fan mest om kannibalscenerna i White Cannibal Queen!). Hon som spelar Gilian är dock inte själv med i porrandet utan allt sköts av dåliga inserts (förmodligen är alla fittor Linas). Gilian pumpas full med droger och tvingas uppträda på sexklubben. Antonio Mayans blir arg och beslutar sig för att hämnas på de degenererade pervona som förstört hennes liv och tagit hennes oskuld. Småtrevlig rulle som är mycket bättre än de rena porrfilmerna jag sett av Franco. Rätt mycket handling och fräckt kameraarbete. Precis som Historia sexual de O utspelar sig hela filmen i ett konstant dis. Att visa våldtäkter som porr är fan jävligt tveksamt, men Franco ursäktar sig åtminstone inte.

Här kommer bärsärkarna - Vojne, vojne... Efter tio minuter skrikig vikinga-buskis med obegripligt lama (eller bara obegripliga) skämt kände jag att jag valt helt fel film. Efter en halvtimme var jag tvungen att stänga av, det var fysiskt omöjligt att fortsätta titta, rummet snurrade. Så här mentalt krossad av buskis har jag inte blivit sen Super-Andy, Stålmannens tjocka brorsa. Att thrillerkungen Arne Mattsson kunde ligga bakom något så bottenlöst uselt hade jag då aldrig gissat.

Monster Island - J P Simon + Jules Vernes = alltid en bra kombo! Den här är ungefär som Sea Devils + monster, fast inte fullt lika bra. Men ändå riktigt mysig och bra, den här måste du kolla upp Magnus!

No comments: