Monday, September 24, 2007

15 Juli 2007



The Baby's Room - Riktigt vass tv-rysare av spanske nittiotalsreliken Alex de la Iglesia, en ung sportjournalist med fru och spädbarn flyttar in i ett spökhus där parets babyövervakningsutrustning visar ett parallelt universum där den milde mannen går bananas och mördar hela familjen. Är egentligen skittrött på moderna spökhusfilmer men den här stack ut och vann över mig genom att vara både bra spelad, läskig och rolig (utan att passera den tunna gränsen till skräckkomedi) samt bjuda på lite nya grepp. Bra skit, blir till att kolla upp dom andra spanska tv-skräckisarna i serien (en ska visst vara regisserad av Serrador, mumma!)

The Mysterious Swordsman - Munter fäktnings med mustaschprydde äventyrshjälten Frank Lantimore som duellerar, räddar damer i nöd och bekämpar en lömsk hertig som smider räder och lierar sig med de onda spanjorerna. Hertigen är ute efter Frank som går under jorden och blir "den mystiske fäktaren", rebellernas ledare. Mer än lovligt mossigt matinéfilm med fäktning, hjältedåd och en fläkt av romantik, inte mycket att hänga i julgranen.

The Devil's Cavaliers - Mer fäktningsmatiné med Frank Lantimore och den här är inte bara munter utan direkt fryntlig. Inte fan blir det bättre för det. Mer eller mindre exakt samma film som The Mysterious Swordsman, det enda nya är att Lantimore har med sig en grupp muntra musketörer som då och då brister ut i manlig sopransång under sina trapatser och när det ska förföras fruntimmer. Även lite humor i drutta-på-ändan-nivå bifogas av comic relief-musketören i löjlig mössa. Den här filmen passade inte mig särskilt bra och jag har svårt att se vem den annars skulle passa bättre.

The Heist - Tidig fransk/italiensk crime om en hänsynslös bankrånare med Dillinger-komplex och den spiral av grov kriminalitet och ond bråd död som slutligen leder honom i fördärvet. Lite trubbigt regisserad och lätt avslagen i partier, men Robert Hussein är helt okej i huvudrollen och visst lunkar det på hyfsat ändå. Inget någon behöver leta ihjäl sig efter men hittar man den som jag billigt på loppis så kan man hitta sämre filmer att slå ihjäl två timmar med...

No comments: