Monday, September 24, 2007

22 Juli 2007



Black Sabbath - Episodfilm av Bava med en urgammal Boris Karloff som narrator/skådespelare. I första episoden blir Michele Mercier stalkad på telefonen, är det hennes kåkfararpojkvän eller lesbiska älskarinna som vill henne illa? Så värst spänannde blir det inte men det lesbiska temat måste ha vart kittlande i början på sextiotalet. Nästa episod är en slags östeuropeisk tolkning av vampyrmyten, med Karloff som blodsugare. Spindelväv, gotik, småtråkigt. Sista episoden är den klart bästa, en klassisk skäprysare á la Chock och Kalla Kårar, på det gamla hederliga temat "man ska inte stjäla från de döda". Sammantaget är filmen en typisk medioker Bava - snygg och briljant ljussatt, men också rätt mossig och småtråkig.

Blood and Black Lace - Mord och komplott på catwalken i en trevlig tidig giallo som faktiskt påminde en hel del om gamla Hillman-rullen Mannekäng i Rött. Orginell, helt otrolig på det visuella planet och oväntat brutal för att vara så tidig men handlingsmässigt kunde den vart starkare, själva mordmysteriet och twistarna sitter inte riktigt där de ska. Bra film men oförtjänt klassiker-statusen.

The Night Evelyn Came Out of the Grave - Ett slags korsning mellan giallo och gotisk skräck. Eller rättare sagt så börjar det som en gotisk rysare med gialloestetik och slutar 100% giallo. Långt ifrån den mest fullgjutna giallon, men det sköna modet och det fantastiskt vilda slutet förlåter utan tvekan att den segar lite i partier. Sevärd helt enkelt.

Sodom och Gomorra - Bibliskt om syndens näste nummer ett, Sodom och Gomorra. Den gode Lot, hebréernas konung, leder sitt folk in i Sodoms rike i tron att de ska gå att leva i harmoni med de dekadenta sodomiterna, ett ödestigert beslut. Helt okej mastodontfilm med imponerande fältslagsscener signerade Sergeo Leone, lite för kristet för min smak bara, det hade behövs mer synd, sex och dekadens för att hålla mitt intresse hela vägen.

No comments: