Thursday, March 29, 2007

14 Februari 2006



Blödaren -
Finns ingenting att säga om det här genomusla slasher-spektaklet som inte sagts hundra gånger innan. Några ljuspunkter fanns dock: Rock Cats bonniga fans vid Ronneby-spelningen ("kom tillbaka och spela, annars får ni stryk!"), det naturvidriga klädmodet och såklart Åke Eriksson odödliga tolkning av Blödaren.

Piraterna från Isola Verde - "En film med humor, spänning, vackra scenerier och massor av fäktning...". Lättsam och rentav charmant spansk piratrulle. Vår charmiga leading man och hans bordusa sjörövare räddar en kylig, "men-innerst-inne-kvinnlig" prinsessa från lömska förrädare och illasinnade pirater. Rapp regi, "humm-hum-humm"-manskörssoundtrack, dvärgarna Hercules och Samson och den där mysiga spanska b-filmskänslan gör detta till en riktig höjdare. Ovanligt händelserik är den också, man tröttnar inte som så ofta efter halva filmen. Varmt rekommenderad!

Masked Man Against the Pirates - Den här filmen höll dock inte alls samma höga pirat-standard, trots att den hade en rätt maxad maskerad fjant i grön ansiktsmask och trikåer. Rätt tafflig piratrulle med löjligt låg budget, ovanligt dålig dubbning och låg humör. Men det är klart, George Hilton som piratledare och trikåfjanten livade upp en hel del och som trash funkar det hyggligt.

Fruits of Paradise - Tjeckisk nya vågen av den oerhört talangfulla damen Vera Chytilová. Här gör hon en slags surrealistisk fars-tolkning av den bibliska berättelsen om Adam och Eva och det är nästan lika galet, estetiskt och smart som hennes mästerverk Tusenskönorna. Varmt rekommenderad även denna.

The Girl from Rio - Ett gäng fräscha 60-talspinglor (agenter/nattklubbsdansöser, såklart) från den hemliga staden Femina vill ta över världen i detta Franco-epos. Okej rulle, men jag hade nästan väntat mig mer efter den första halvtimmens strålande uppvisning i 60-talskitsch. Franco bränner tyvärr av allt krut i början och sen försvinner nyhetens behag och det börjar kännas småsegt och upprepande. Se hellre Blue Rita för en ballare film på samma tema.

Night of the Zombies - Joel M. Reed bjuder oss med på en resa långt, långt in i kalkon-land. Ingredienserna stavas Jamie Gillis, agenter, skrattande och skämtande levande döda soldater på permis, arg humor, misslyckad gore, förvirring och total obegriplighet. Inspelad på absurt låg budget och förmodligen med kasserad eller utgången film eftersom filmhelvetet ändrar färg hela tiden på ett sätt som inte ser ut som printskador eller fel på min kassett. Night of the Zombies är en sån där film som är så usel att det nästan blir underhållande, jag kanske är störd men jag fann den nästan lite njutsam.

Moonfleet - Underskattad Fritz Lang-pärla som går den svåra balangsgången mellan äventyr med barnstjärna och skattjakt, mörkt drama och suggestiv skräckfilm. För mig funkade det i alla fall alldeles utmärkt, tyckte det var en toppenrulle! Att enbart fransmännen tagit den till sitt hjärta är alltid ett bra tecen.

K2 - Den ultimata klättringsfilmen! Oerhört vackra miljöer och galet skickliga och realistiska stunts (är nästan förvånad att alla i crewet överlevde den här extremt svåra inspelningen, helt utan studiobyggen). Själva dramat om de två väldigt olika kompisarna som ska besegra berget kändes väl en gnutta klyschigt ibland men funkade ändå väldigt bra. Man-mot-natur-upplägget funkar alltid. Det enda jag kunde klarat mig utan var det såsiga soundtracket med ylande hårdrocksgitarrer.

No comments: