Friday, March 30, 2007

22 November 2006



Disco Dancer - Störtskön indisk disco-melodram med seriöst Travolta-komplex. Fattiga gatumusikern Jimmy och hans ensamstående mor blir oskyldigt anklagade för stöld när han är liten och blir utkörda från staden. Jimmy, en riktig morsgris som låter hans "änglalika" mor mata honom långt upp i vuxen ålder (filmen är dock tacksamt befriad från freudianska undertoner) svär att hämnas och återupprätta moderns heder, och detta genom att bli Bombays nye disco-stjärna! Det finns dock bara plats för en discokung i Bombay och den dryge och megalomaniske discostjärnan Sam, som gillar att dricka sprit och porra med brudar iförd sparkdräkt i skinande guldmané och slängkappa, tänker inte frivilligt lämna över tronen... Mycket trevlig film, jag satt med ett fånigt leende på läpparna filmen igenom. Färgglada och smått bisarra musikalframträdanden med indiens säregna variant av discomusik (smörsång i fyrtakt med discostråkar och en överdos av sån där "piiio-piiio" disco-ljud), fånleende mustaschprydda ungdomar som klappar händerna och dansar en mycket stel variant av disco, melodramatiska över- och undertoner samt ett par mycket taffliga actionscener, i'm in heaven! Extra plus för att filmen är inspelad 1982 då discon redan dödförklarats och förlöjligats av alla Springsteen-idioter som vill ha "äkta" musik, och discon än en gång fått leta sig ut i underjorden på små klubbar i New York och Italien... Utom i Indien, där den precis slagit igenom på bred front!

The Commander - Trevlig commando-machismo med rå och manlig ton, pang-pang och explosioner, globetrotting och mygel samt sköna gamla gubbar som Lee Van Cleef och Donald Pleasence (med jättecigarr i käften). Börjar fan mjukna lite för den här typen av 80-tals raffel, och det här var inte tokig alls... En av Margheritis bättre action-rullar.

Death Walks in High Heels - Finfin, fluffig Ercoli-giallo med bra plot twist, fint foto och allmänt lyxig stämning. Ingen av mina absoluta favoriter i genren men ingen som gillar giallos kan nog bli besviken på den här mycket lättittade filmen. Tummen upp!

No comments: