Friday, March 30, 2007

24 November 2006



Thunder - FET 80-tals action med Mark "Trash" Gregory som indiankrigaren Thunder som med pil och båge samt bazooka ska hämnas den vite mannens folly (de har rivit indianernas heliga begravningsplats). En orgie i explosioner, handgemäng, pangpang och taskiga poliser och rednecks! 80-talsraffel av rang helt enkelt, nu måste jag bara gräva rätt på uppföljarna!

Mary, Mary, Bloody Mary - Klart annorlunda och intressant vampyrfilm av mexikanen Juan López Moctezuma som också gjorde Alucarda (som inte funkade alls på mig). En sövig och småartsy rysare med roadmovie-uppbyggnad, om en bisexuell amerikansk konstnärinna på genomresa i Mexiko skaffar sig pojkvän och visar sig vara vampyr. Väldigt påtaglig 70-talskänsla över skådespelare, musik och inredning. Nästan hela filmen utspelar sig i starkt solljus vilket ger gör skräckscenerna smått bisarra. Bra film som kanske inte håller hela vägen när det kommer till skådespel och foto, men som ändå får ett gott slutbetyg på grund av den speciella stämningen som byggs upp och den engagerande handlingen.

Resan Till Jordens Medelpunkt - Idiotisk, störtlöjlig Jules Vernes-filmatisering (tror jag precis hörde honom vända sig i graven). Filmen börjar fattigt men acceptabelt när ett gäng ungdomar och deras hund beger sig ut på grottvandring, allt blir dock snabbt total pannkaka då filmen visar sig bestå till hälften av inklippta sekvenser från Albert Pyuns science fiction-spektakel Alien from L.A. Pyuns film är inte bara dålig, den saknar också minsta tillstymmelse till Jules Vernes-potential och den taffliga klippningen gör filmen dramaturgiskt obegriplig. Golan och Globus desperata läge i slutet av 80-talet när deras bolag Cannon var på väg åt pipan måste vara förklaringen till att de hade mage att släppa filmer som denna och Sinbad of the Seven Seas på marknaden? Se Night Train to Terror istället om du är sugen på kompetent klipp-och-klistra vansinne och Piquers The Faboulous Journey to the Center of the Earth om du är vill ha en mysig filmatisering av Vernes historia.

Cruel Jaws - Måste motvilligt erkänna att jag efter andra titten fann Matteis oförsvarbara Hajen-ripp off mycket underhållande. Kalkonismerna och de hjärndöda infallen avlöser varandra i rask takt, och Mattei är fan punk som så totalt går in i uppgiften att så samvetslöst och dumdristigt mjölka sista droppen ur Hajen-kossan (han nöjer sig inte bara med att kopiera handlingen utan snor även dialogen och -tror jag- ett par snabba sekvenser ur själva filmen!). Att filmen snor musik från Star Wars och att merparten av hajscenerna kommer från Jättehajen vet väl alla redan, men jag gjorde faktiskt en ny Cruel Jaws observation också: det plundras också ur Joe D'Amatos obskyra hajfilm Deep Blood mot slutet, när ungdomarna lagar båtmotorn och planterar bomber i vattnet. Att jag inte borde veta detta säger sig självt...

No comments: