Friday, March 30, 2007

28 November 2006



Själen är Större än Världen - Fascinerande och riktigt, riktigt bra film om och med diskuskastaren Ricky Bruch som följer honom när han som 40-åring planerar comeback. Ricky lyfter skrot, filosoferar om livet, äter abnorma mängder vitaminer (265 piller om dagen!), dopar sig, drabbas av plötsliga vredesmod, tränar till han spyr blod, blir blåst på OS-platsen av sina ständiga nemesis i svenska olympiska kommitén och slår som hämnd alla tiders diskusrekord på hemmaplan istället. Ricky framstår som en riktigt sympatisk och intelligent men konstigt osjälvsäker och förvirrad man med en dåres viljestyrka. Lite Herzog-känsla över hela produktionen som lätt är den bästa Stefan Jarl-filmen jag sett.

Commando Leopard - Stängde av den här typiska 80-tals commandorullen av Margheriti förra gången jag försökte se den för rätt så många år sedan, den här gången när jag såg den på fin DVD-utgåva under bättre förutsättningar gick lite bättre. Filmen är okej men långt ifrån någon favorit. Ett gott hantverk med en del coola inslag som (faktiskt riktigt bra gjorda) Margheriti-modeller, stoooora explosioner, helikoptrar med inbyggda eldkastare och såklart Klausan Kinski himself som ond militärledare. Filmen är som sagt välgjord och marknadsanpassad men jag skulle hellre sett nån dumflåsigt idiotaction i stil med Strike Commando... På DVD:n följer en småkul behind-the-scenes dokumentär där filmens producent Erwin C. Dietrich som vanligt framstår som universums torraste människa.

White Warrior - Ungefär samma problem med denna gamla äventyrsrulle där gamla goa Steve Reeves som muslimske frihetskämpen Hadji Murad (lösningen på att få Reeves att se det minsta svartmuskigt arabisk ut stavas precis som i Lenzis Sandokan-filmer: skokräm) som tampas med den taskige ryske tzaren. Välgjort, påkostat och småtråkigt. Bring back the fire monsters!

No comments: