Thursday, March 29, 2007

29 septermber 2006



Amin: The Rise and Fall - Skönt exploativ dramatisering av dårdiktatorn nr. 1: Idi Amin, och hans framfart i Uganda under 70-talet. Problemet med filmen är att den försöker klämma in hela "Big daddys" diktatorsperiod under filmens längd, det blir lite hafsigt och saknar en röd tråd som håller ihop skutan. Med andra ord blir det en välkänd vansinneshandling eller tokighet efter den andra i 90 minuter, vilket i och för sig är helt okej. Skådespelet kunde också vart bättre på en del håll, fast han som spelar Idi klarar jobbet galant och hittar en perfekt avvägd balans mellan galet självförtoende, psykisk sjukdom och nollad dumhet. Sevärd film om man gillar stel "based on a true story"-exploitation, Cardona-släkten hade vart stolta. Men se Barbet Schroeders briljanta dokumentär först, ok?

Un Pirata De Doc Años - På tal om Cardona-släkten så såg jag klart juniors pirat-swashbuckler i helgen. En klart trevlig liten sak där kapten Hugo Stiglitz och hans bordusa piratgäng (en indian, starke mannen och en hippie som gillar att spotta) försöker frita en engelsk socitetsdam och hennes barn från de ondskefulla spanjorerna. Med spanjorerna hack i hälen tvingas de fly genom djungeln och stöter på kannibaler, kvicksand och vilda djur. Spanska med grekiska subs på utgåvan jag såg, men det gör inte så mycket eftersom filmen aldrig blir för pratig, det händer saker hela tiden. Krispigt foto och fina miljöer hjälper också till att hålla intresset uppe.

Goliath Against the Giants - Brad Harris har skepparkrans och avslöjande toga och slåss mot romare, lejon, sjömonster, jättar, män i apdräkt, amasoner m.m. En superkitchig men mycket underhållande peplum från guldåret 1961, då filmerna var som mest fantasyinspirerade och inriktade på att kasta stenbumlingar på monster.

Virgin of Bali - Loj och småcharmig sak om en brittisk banktjänsteman som tröttnar på vardagslivets råttrace och emigrerar till Indonesien för att slå dank, dricka sprit, störa lokalbefolkningen och hålla sig så långt bort ifrån jobb som möjligt. Hans planer grusas dock av en poliskommisarie som efter ett krogsslagsmål ställer honom ett ultimatum: skaffa jobb eller packa hem. Han börjar jobba som spritleverantör hos smågangstern Fatso och blir snart involverad både i romantik, smuggleri och skumraskaffärer. En lite splittrad film som inte riktigt verkar veta om den vill vara reseskildring, komedi, action eller snuskdrama. Men vad gör det när filmen är både lättittad och allmänt behaglig att vila ögonen på.

No comments: