Thursday, March 29, 2007

23 Oktober 2006



Rapport från hajfilmskvällen:

Shark Attack 3: Megalodon - Wowza! Shark Attack 2 var ju rätt kul för att vara modern hajfilm, men bara en uppvärmning inför den strålande 3:an! Stendum men rak igenom festlig hajfilm med bra fart, skyhög bodycount, härlig dialog, naket och dumheter. Dessutom har skaparna lagt budgeten på ordentligt foto istället för explosioner vilket gör att filmen inte ser lika billigt direkt-till-video ut som vanligtvis i genren. Hajen själv är dock ett taffligt montage av Discovery-material och gummi, precis som sig bör. Skyhög party-faktor alltså. Mina favoritscener är när hjälten försöker ragga upp en tjej med repliken "I'm feeling wired... What do you say I take you home and eat your pussy?" eller den FANTASTISKA scenen när en onding dyker från båten rakt in i munnen på megaladon (snackra om lyra!). Ska du se en modern hajfilm...

Red Water - TV-hajfilm med Lou Diamond Phillips, latino-varianten av Tom Hanks. I vanlig ordning spelar Lou en känslig, medlidande och kristen karaktär, en oljeborrare som råkat ha ihjäl ett par kollegor under ett skift, och som flytt civilisationen för det enkla livet som fiskare ute i Louisianas sumpmarker. Hans ex-fru lyckas övertyga honom att hjälpa till med oljeborrningen på en oljefyndplats i området. Samma område där Coolio och hans gangstas dyker efter en försvunnen skatt, och samma område som en jättelik tigerhaj gjort till sin jaktmark... Småseg timewaster med alldeles för mycket gangster-action och alldeles för lite hajattacker (även fast de är helt okej när de väl dyker upp). Mycket töntig gangsta-slang av Coolio och hans (vita) kumpaner. "Next time ya gas-face me i'm gonna smoke ya azz!"

Raging Sharks - En utomjordisk cylinder hamnar i bermuda triangeln och gör hajarna galna och blodtörstiga. Dumt och bra scenario som skulle ha funkat med Tonino Ricci bakom rodret, men det här är dessvärre är det här en mycket tafflig och dålig b-actionfilm som utspelar sig på forskningsstation under vattnet. Bara en massa tjaffs, seg action och explosioner. Hajattackerna är jobbiga MTV-klippta hopkok från tidigare Nu Image-hajfilmer (jag gillar det Corman-aktiga scenåteranvändandet i teorin, men här funkar det bara inte). Utomjordingarna är tänkta att se ut som en blandning mellan Alien och Rovdjuret men liknar mest dataanimerade Lordi. Som en försvarsmekanism började vi i hajfilms-sällskapet diskutera våra roligaste Timbro-minnen istället för koncentrera oss på den totalt värdelösa filmen.

Sammanfattning: Hajfilmskonnesörens vardag är kantad av besvikelser så det var inte förvånande att en av filmerna var småseg och den andra komplett värdelös, däremot var ju Shark Attack 3 ett bevis för att det fortfarande går att göra underhållande b-film. Till och med vassare än Krocodylus i min bok, och en anledning till att fortsätta harva i hajfilmsträsket. Klart slut.

No comments: