Thursday, March 29, 2007

6 Juli 2006



Stormquest - Uppseendeväckande dum barbarfilm av de argentinska hjältarna Hector Oliviera och Alejandra Sessa, männen med Wizards of the Lost Kingdom, Queen of the Naked Steel och Amazons i CV:n. Allt står inte rätt till i riket Kimbra - den tjocka och vulgära Stormdrottningen styr landet med järnhand och har förpassat männen i landet antingen till antingen arbetare eller drönare (fjolliga män i togor som lever för att tillfredställa drottningen). Alla män finner sig dock inte i att bli hunsade och ett uppror för manlig jämnlikhet sätts igång, upprorsmakarna slår sig dessutom ihop med ett gäng kvinnliga amsoner som hamnat i onåd hos drottningen. Det här var den första och sista barbarfilmen som de argentinska vännerna gjorde utan Cormans inblandning, vilket innebar ännu lägre budget, torka på andra filmer att stjäla scener ifrån och om möjligt en upptrappning på dumheten. Filmen är berikad med typisk tredje världen-humor, dvs. slapstick, tjockisskämt och skrikhumor i sämsta Åsa-Nisse klass. Det händer egenligen för mycket knas för att nämna, men jag gillade i synnerhet stormdrottningens förnöjda leende när hon krossar pungarna på en efter en av de drönare som bildat en mänsklig trappa under hennes tron. Hennes vulgo-sängkammare gick inte heller av för hackor, har då aldrig sett en gräsligare säng i hela mitt liv. Dessutom har filmen en sånt därnt härligt långt intro där alla actionladdade scener radas upp en efter en för att dryga ut spellängden. Mums! Jag gillade filmen men kan såklart inte rekommendera den till andra än de mest förhärdade fantasy-nördarna.

The Virgin of Nuremberg - Supertrevlig och slick 60-talsgotik som följer klyschorna till punkt och pricka. En bödel går lös på syndiga kvinnor i ett gammalt slott med mörka familjehemligheter och den nye ägarens fru drivs till vansinents brant. Dessutom blir det lite nazist-exploatering som jag inte kan gå in närmare på utan att förstöra filmen, men anti-krigsbudskapet i slutet kändes mer än lite absurt. Riktigt snygg var den också och snyggast blir det när en kvinna springer i panik igenom en läcker 60-talsbelyst skog.

Tjuven från Samarkand - Medioker italiensk äventyrsfilm, mer en swashbuckler än en peplum trots att den utspelar sig i romarriket. Bleka Tony Russell spelar den sorglösa tjuven/hjälten Jesen som under tjo och tjim räddar damer i nöd, hamnar i handgemäng med elaka romare och ställer till med allehanda tokiga upptåg och spektakel. Standardgrejer rakt igenom men kul ändå att den finns letterboxad i Sverige, känner inte till några andra släpp alls på denna.

No comments: